FORSIDE
×
OM JÆGERSPRIS SLOT Museum Særudstilling Sommerferieaktiviteter Koncerter og Andre Arrangementer Oplev museet Park Mindelunden Guidebog til Mindelunden Café Danner Slottets historie Restaureringsprojekt Tårnuret
OM BØRNEHJEMMET DANNERS BØRN Hjortholm Birkebo Slotsskolen
OM SKOVEN De tusindårige ege Vandreture Brændesalg Ridetegn Jagtudlejning Arrangementer i skoven
OM STIFTELSEN Fundats, Uddelingspolitik og Beretning Bestyrelse og direktion Persondata Naturbørnehave - Fasangården Dannerkollegiet Dannerboliger Støtte til Syriske Flygtningebørn Samarbejdspartnere Boligudlejning Forpagtning Stiftelsen på skrift "Jægersprisere" Kontakt Stillingsopslag
OM LEGATER Fonden Mindefonden

Børnehjemmet "Danners Børn" på Jægerspris Slot

Danners Børn er en selvejende institution under Kong Frederik VII´s Stiftelse og omfatter Børnehjemmet og Slotsskolen. Børnehjemmet består af Hjortholm og Birkebo, der har til huse i de historiske bygninger omkring Slotsgården ved Jægerspris Slot.

Den seneste godkendelse fra Socialtilsynet kan downloades via linket angivet til højre på denne side.


Grevinde Danners slot

Jægerspris Slot daterer sig helt tilbage til middelalderen, og der har været mange konger, som har sat deres skiftende præg på slottet.  Trods konger og andre aristokrater så er det, set med eftertidens øjne, mest af alt Grevinde Danners Slot.

Grevinde Danner, der oprindelig hed Louise Rasmussen, blev gift med Kong Frederik VII i 1850. Aristokratiet og det højere borgerskab så ikke med velvillige øjne på kongens ægteskab med Louise Danner, der var et såkaldt uægte barn og selv havde et barn uden for ægteskab. Hun var ikke fin nok.  Men kongen og Louise elskede hinanden højt og trodsede modviljen. Og det er jo et eventyr i sig selv. Måske var det en kærlighedsgave, da kongen på grevindens fødselsdag den 21. april i 1854 købte Jægerpris Slot. Her opholdt de sig ofte sammen indtil kongens død i 1863.

Samfundssind

Kongen blev kaldt Frederik Folkekær, og der er ingen tvivl om, at parret havde samfundssind. Det var under Kong Frederik VII, at enevælden blev afskaffet og folkestyret indført. Og i fundatsen for den fond, der i daglig tale kaldes Stiftelsen, som skulle træde i kraft efter hendes død, skrev Grevinde Danner, at Jægerpris gods skulle anvendes "til gavn for fattige og efterladte piger". Måske fordi hun selv kendte til modgang og betydningen af at få en hjælpende hånd.

I årene efter grevindens død i 1874 blev børnehjemsbygningerne opført omkring Slotsgården. Behovet var stort og i 1886 boede der 338 piger fordelt på 17 hjem. Dermed var Stiftelsen en af de største børneinstitutioner i Danmark, og det private børnehjem har haft stor indflydelse på børneforsorgens udvikling. Siden 1950'erne har der også været optaget drenge.

Stiftelses-pigerne samlet ved slottet ca. 1905.

Et slot for børn

Den dag i dag bliver Grevinde Danners ønsker respekteret, og bygningerne omkring slottet huser år efter år børn, der i en kortere eller længere periode har behov for støtte og omsorg. Dermed lever ånden fra Grevinde Danner videre som en aktiv del af slottet, og i erkendelse af hendes betydning for stedet fejrer børnehjemmet  hvert år den 7. august Frederik VII og Grevinde Danners bryllupsdag.

Kong Frederik VII og grevinde Danner i kongens arbejdsværelse på Christiansborg Slot - malett 1861 af J.V.Gertner. Foto: Ole Woldbye.

Download Socialtilsynets godkendelse.