FORSIDE
×
OM JÆGERSPRIS SLOT Museum Sådan bygger du et slot Podcast Skolemateriale Køb billetter Oplev museet Park Mindelunden Guidebog til Mindelunden Café Danner Slottets historie Restaureringsprojekt Louisenlund på Bornholm Tårnuret
OM BØRNEHJEMMET DANNERS BØRN
OM SKOVEN De tusindårige ege Vandreture Brændesalg Ridetegn Jagtudlejning og jagtdage i Færgelunden Arrangementer i skoven
OM STIFTELSEN Fundats, Uddelingspolitik og Beretning Bestyrelse og direktion - Anbefalinger for god fondsledelse Persondata Naturbørnehave - Fasangården Dannerkollegiet Dannerboliger Hjælp til skolegang for afghanske børn Støtte til børn i Ukraine BOAS Jægerspris Samarbejdspartnere Boligudlejning Forpagtning Stiftelsen på skrift "Jægersprisere" Kontakt
OM LEGATER Fonden Mindefonden


Kongeegen. Foto: Jørgen Mathiasen

De Tusindeårige Ege

Jægerspris Nordskov er kendt for de tusindårige ege, Kongeegen, Storkeegen og Snoegen.

Det var Christian VIII, som først sørgede for at få Kongeegen og Storkeegen tegnet og litograferet i 1839. Opgaven blev overdraget til landskabsmaleren L. Gurlitt. Snoegen blev tegnet af L. Wollse for første gang i 1861.  

 

Kongeegen

Kongeegens  alder er anslået til 1500 - 2000 år - ja måske spirede den år 0 - en fantastisk tanke. 

I 1973 brækkede den sidste hovedgren af, og siden er halvdelen af skallen faldet. Senest i sommeren 2017 medførte kraftige regnskyl og tiltagende råd, at en større sidegren faldt ned. Taget alderen i betragtning har den resterende del af kronen det forbavsende godt. Der er opsat nye støtter. Forhåbentlig vil de sikre, at det aldrende træ langt ud i fremtiden vil bevare sin værdighed, som Nordeuropas ældste egetræ. 

Kongeegen. Foto Nils Sættem

Engang var omkredsen over 14 m. Den var en kæmpeeg allerede da Gorm den Gamle regerede.

Da man omkring år 1600 indledte de større hugster af egekævler, har Kongeegen allerede været mørnet indvendig. Desuden har den stået utilgængeligt, og man er veget tilbage for dens store dimension.

Siden har forstmændene haft forståelse for de gamle eges æstetiske værdi. Arboretet har taget podekviste og enkelte er slået an. I 1986 blev en podning, Danneregen, plantet i parken ved Jægerspris Slot af Hans Kgl. Højhed Prins Henrik.

Publikum opfordres til at værne om den gamle eg ved at opholde sig uden for hegnet.


Se via dette link imponerende scanning af Kongeegen udført af Landinspektørfirmaet LE34. 

 

Storkeegen

Den sidste levende gren af Storkeegen faldt i efteråret 1980. I dag vidner stubben om det gamle træs dimensioner.

Maleren P. C. Skovgaard blev i 1843 inspireret til at male billedet: "Eg med storkerede i Nordskoven ved Jægerspris". Dengang husede den vældige eg et ynglende storkepar. I 1965 blev dens alder vurderet til ca. 800 år.

 

Snoegen

Den tredje af de kendte ege, Snoegen, står i Øllemosen. De sidste blade på Snoegen visnede i efteråret 1991.

Gennem de foregående år var udspringet blevet mindre og mindre. Frugtlegemet af svampen, Oksetunge, viste sig ved Snoegens rodudløbere.

Denne svamp angriber ældre egetræer og er en del af en naturlig dødsproces. Snoegens alder var 600 til 700 år. I brysthøjde har den snoede stub en omkreds på 8,7 m.

 

Vandretur til de gamle ege

Vandretursfolderen for Nordskoven viser vej ud til egene

Denne folder kan downloades her eller købes i Jægerspris Turistinformation, Rejsestalden, Hovedgaden 29, 3630 Jægerspris,Frederikssund Bibliotek, Frederikssund Turistinformation samt i museumsbutikken på Slottet.Læs mere om skoven