FORSIDE
×
OM JÆGERSPRIS SLOT Museum Sådan bygger du et slot Podcast Skolemateriale Køb billetter Oplev museet Park Mindelunden Guidebog til Mindelunden Café Danner Slottets historie Restaureringsprojekt Louisenlund på Bornholm Tårnuret
OM BØRNEHJEMMET DANNERS BØRN
OM SKOVEN De tusindårige ege Vandreture Brændesalg Ridetegn Jagtudlejning og jagtdage i Færgelunden Arrangementer i skoven
OM STIFTELSEN Fundats, Uddelingspolitik og Beretning Bestyrelse og direktion - Anbefalinger for god fondsledelse Persondata Naturbørnehave - Fasangården Dannerkollegiet Dannerboliger Hjælp til skolegang for afghanske børn Støtte til børn i Ukraine BOAS Jægerspris Samarbejdspartnere Boligudlejning Forpagtning Stiftelsen på skrift "Jægersprisere" Kontakt
OM LEGATER Fonden Mindefonden

Nyt historisk samarbejde


Grevinde Danners sociale tanker forenes i  samarbejde for voldsudsatte kvinder og børn.

Kong Frederik den Syvendes Stiftelse på Jægerspris og organisationen Danner i København har fundet fælles interesser i et nyt samarbejde om at give et særligt boligtilbud til gavn for kvinder og deres børn, når de flytter fra et krisecenter.

To af bygningerne ved Jægerspris Slot er gennemgribende renoveret og indrettet med ti lejligheder. Her skal familierne kunne bo i en opfølgningsperiode med socialfaglig støtte og på den måde få hjælp til at komme videre i et liv i trygge rammer uden vold. 

 

Historisk baggrund

Grevinde Danners sociale tanker omfattede omsorg for nogle af samfundets svageste grupper.

I 1873 testamenterede hun sin formue til to stiftelser. 

Jægerspris Slot med tilhørende skove og landbrugsarealer skulle sikre det økonomiske grundlag for et børnehjem for ”hjælpeløse og forladte pigebørn”.

I København, på hjørnet af Nansensgade og Gyldenløvesgade, købte grevinden en grund. Her nedlagde hun grundstenen til bygningen, som skulle danne ramme om en Stiftelse, hvis formål var at ’yde trængende fruentimmere af arbejderklassen fribolig.'

Dannerhuset. - Foto: Danner.

Efter sin død i 1874 trådte begge stiftelser i funktion. I løbet af få år husede bygningerne omkring Jægerspris Slot mere end 300 piger.

Den nyopførte bygning i København rummede 52 værelser, hovedparten med eget køkken.

Børnehjemmet i Jægerspris

Tiderne har ændret sig siden dengang, men grevinde Danners sociale tankegang lever videre. I Jægerspris er der stadig børnehjem – nu for både piger og drenge.

Med den stigende velfærd faldt behovet for små ældreboliger alene for kvinder. Samtidig forfaldt bygningen på Nansensgade.


Indsamling sikrer Dannerhuset

Det er i dag en enestående historisk begivenhed, at 300 feminister besatte huset om aftenen den 2. november 1979 og malede røde kvindetegn i vinduerne.

Det gjorde de efter at ejendommen var blevet solgt til et entreprenørfirma, som ville rive huset ned og anvende grunden til et andet formål. 

I løbet af kort tid lykkedes det kvinderne, at lave den på det tisdpunkt største landsindsamling siden 2. Verdenskrig, så de kunne erhverve den gamle markante bygning for 2,8 millioner kroner.

Kvindecenterfonden Dannerhuset var skabt, og det ene af landets to første krisecentre blev etableret. De solide mure huser i dag stadig et krisecenter.

Gennem de senere år er der opbygget et videnscenter omkring forebyggelse af vold i nære relationer, såvel i  Danmark som internationalt. I dag er navnet blot Danner.

  Mødre med mindreårige børn der er på krisecenter og gerne vil i kontakt med Danner om boliger i Jægerspris kan benytte dette link:

KONTAKT DANNER

Danners Hotline: 33 33 00 47